6 trikova za naprednu pretragu na Google

Piše: Gabrijela Gal, 16. Oct 2024.

Ponekad poželimo da nam Google čita misli. Olako trošimo vreme na kuckanje i traženje nečega što ne možemo da pronađemo. Kada bi Google imao samo neki ključić za pandorinu kutiju u kojoj bi pronašli ono što ne možemo da pronađemo već dva sata. E, pa.... Google ima mapu do ključića, a ona ima tajnu šifru, koja glasi: Google napredna pretraga.

U nastavku ćemo izdvojiti nekoliko Google operatera pretraživača koji će Vam pomoći da bolje definišete pretragu, kako bi ste pronašli upravo ono što tražite.

1. Tražite informacije u okviru jednog web sajta

Ako pokušavate da nađete u oviru određenog web sajta, možete da iskoristite lukav način pretraživanja i  odradite varijaciju za filtriranje svih drugih sajtova.
Na sajtu potražite vezu site:adiswitch.com i odredite da pretražujete sve pominjane termine na sajtu Adiswitcha. (slika 1)

 

google-adiswitch

2. Pretraga sličnog sadržaja

Redovno posećujete neki sajt i uživate u njegovom sadržaju, ali želite da saznate više o nekoj temi kao na tom sajtu? Za više sadržaja možete koristiti termin relevantan za pretragu u sledećem formatu:
related:mashable.com, kako bi ovo isprobali dovoljno je da samo zamenite sajt po vašem izboru. (slika 2)

slika 2

slika 2

3. Isključite reč iz pretrage

Isključujući reč ili frazu u Google pretrazi možete doći do željenih rezultata, jer ponekad baš ta reč ili fraza imaju neko drugo značenje, koje želite da eliminišete iz pretrage.
U ovakvim slučajevima ćete koristiti modifikator, koji izgleda ovako: jaguar speed -car (slika 3)

google advanced search

slika 3

4. Pretraga reči koje nedostaju

“Pronađi nestalo” reči u Google ponekad mogu biti drugačije protumačene od strane Googla.
NPR: Tražite nestalu osobu, a Google vam izbaci tekst neke pesme ili neke fraze.
Korišćenjem  simbola * Google će smatrati da nema odgovor za tebe.
NPR: mi ćemo koristite frazu “*na snegu”. Ovo nas dovodi do kolekcije tema koje se odnose na nedostatak reči u pretrazi.
Korišćenjem operatora moći ćete da izgradite stručne pretrage, koje će vam pomoći da pronađete savršenu statistiku, referencu, dokument…

6. Potražite određenu vrstu datoteke

Ako radite neka istraživanja ili treba da pronađete određeni downloadable tip datoteke, onda možete da iskoristite Google i da on odradi pretragu za vas.

This will only work if the file you’re looking for is hosted on the specific website.
Kako bi tražili određene fajlove, koristite pretragu kao na sajtu:
adiswitch.com, Tip: pdf.
Takođe, možete da koristite više i opšte verzije ove pretrage, bez uključivanja tačnog određivanja lokacije kako se ne bi pojavio veliki broj rezultata.

Da li vi znate za još neki metod za naprednu pretragu na Google?

Pišite nam u komentarima.